Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

OD SADA ILUSTROFEST ONLINE KUPOVINA


ČETVRTI FESTIVAL
ILUSTRACIJE
ILUSTROFEST

Četvrti Ilustrofest je održan od 15. do 22. jula 2022. godine na Sava Promenadi, na Kalemegdanu.
Na učešće se prijavilo 550 autora iz celog sveta, a stručni žiri, koji su činili prošlogodišnji laureati: JULIANA SALCEDO, ANA MARAŽ, NATAŠA JOVANIĆ, ANKA ARSENIĆ i NUIRA POCERO MALAGA odabrao je 146 umetnika čije radove je beogradska publika mogla da vidi tokom 7 festivalskih dana (15.- 22.07.)

Festival je otvorila prošlogodišnja dobitnica Grand Prix-a i ovogodišnja predsednica žirija, talentovana španska ilustratorka Nuria Pocero Malaga koja je izjavila da je oduševljena kreativnim Beogradom i festivalskom atmosferom. Na velikoj međunarodnoj izložbi predstavljene su ilustracije u 5 festivalskih kategorija, 146 izabrana umetnika iz 27 zemalja: Argentina, Austrija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Češka, Francus- ka, Hrvatska, Iran, Italija, Kuba, Kolumbija, Liban, Mađarska, Meksiko, Moldavija, Nemačka, Portu- galija, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Turska, Velika Britanija, Španija.

Nagradu za najbolje ilustracije knjige dobile su ravnopravno dve umetnice ESTER GARCIA iz Španije za ilustraciju knjige „Tajni jezik kamenja” i HANA VRCA iz Hrvatske za ilustraciju knjige “Kako je leo- pard dobio pege”. MANCA KROŠELJ ilustratorka iz Slovenije, dobitnica je nagrade za najbolju ilustraciju u magazinu dok je za najbolju ilustraciju u kategoriji dizajn proglašena mlada ilustratorka iz Srbije NINA BATINICA (plakat za Gipsy Jazz Festival London). U kategoriji društveno-odgovorni projekti nagrađena je srpska ilustratorka NATAŠA MIHAILOVIĆ za projekat EU „Nestale bebe Beograda”. U kategoriji lični projekti nagrada je pripala NATALIJI PALUROVIĆ. Za najboljeg ilustratora ovogodišnje selekcije proglašen je mladi slovenački ilustrator i grafički dizajner DEJAN KRALJ. Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija, u okviru Festivala otvoren je i ART MARKET na kome su mladi umetnici zahvaljujući JP Beogradska Tvrđava i JKP Gradske Pijace dobli priliku da besplatno izlože i prodaju svoje štampane ilustracije i ilustrovane predmete (nakit, torbe, šolje, odevne predmete...)

Zahvaljujući generalnom pokrovitelju Festivala, Banci Poštanska Štedionica, organizovane su i besplatne radionice crtanja i ilustracije za decu, sa mladim i talentovanim umetnicima.
DexyCo bibiloteka na otvorenom u zelenilu ispod krošnji drveća bila je mesto gde su najmlađi dobili ekslu- zivno priliku da zavire u nova još neobjavljena izdanja DexyCo ali i razgledaju brojne popularne ilustrovane knjige za decu.
DexyCo izdavaštvo u sklopu Festivala otvorilo je i konkurs za ilustraciju prve od pet priča o avanturama Zubić vile, autorke Jelene Lukić.
Mladi umetnici dobili su priliku da postanu DexyCo ilustratori nove edicije.

Dr. Ana Otović prvi i jedini sertifikovani sofrolog u našoj zemlji koja je ovu naučnu praksu iz Francuske dovela u Srbiju održala je i besplatne radionice za mališane, koje su izazvale veliko interesovanje kako kod dece tako i kod odraslih.

Zatvaranje 4. Ilustrofesta proteklo je u znaku nacionalnog konkursa koji Ilustrofest tradicionalno organizuje u partnerstvu sa generalnim pokroviteljem Bankom Poštanska Štedionica. Izabrani radovi srpskih autora koji su učestvovali na nagradnom konkursu na temu „Dobri rode moj” predstavljeni su zasebnom izložbom. Od radova pristiglih na konkurs, vrednosna nagrada od 1000€ u dinarskoj protivvrednosti koju dodeljuje Banka Poštanska Štedionica u znak podrške mladim srpskim umetnicima otišla je u ruke Nine Batinice.