Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

OD SADA ILUSTROFEST ONLINE KUPOVINA

TREĆI FESTIVAL
ILUSTRACIJE
ILUSTROFEST

Na konkurs za učešće na trećem Festivalu ilustracije, pristiglo je 350 prijava umetnika iz celog sveta, sa preko 3000 radova, iz 30 zemalja, a stručni žiri u sastavu: Miloš Desko Ćosović, Nebojša Cvetković, Tamara Rimele, Brigita Klajnšek i Ivana Simić, odabrali su 114 autora iz 24 zemlje, koji su predstavljeni na velikoj međunarodnoj izložbi ilustracija u 5 takmičarskih kategorija.

Nagrade za najbolje ilustracije knjige, pripale su ravnopravno ilustratorkama iz Slovenije i Španije, Ani Maraž za ilustraciju knjige poezije Miroslava Košute “ Božaj veter”, kao i autorki iz Španije, Juliani Salcedo za ilustraciju dečje knjige “El leon de Candela”. U kategoriji ilustracije u magazinima (štampanim i online) nagrada je pripala Nataši Jovanić iz Srbije, za ilustraciju pod nazivom "Bloom Magazine, Elena Ferrante essay", koja je objavljena u Magazinu Bloom. Nagrada za najbolju ilustraciju u oblasti dizajna i advertising industrije, pripala je srpskoj autorki Valentini Brković, za dizajn etikete za Kabinet pivaru “Melisa u zemlji čuda”. Za najbolju ilustraciju u oblasti društveno- odgovornih projekata, izabrana je ilustracija Erike Borgato iz Italije, rađena za projekat “Culture of solidarity”. U najvećoj konkurenciji u kategoriji ličnih i neobjavljenih projekata, prva nagrada pripala je studentkinji četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Anki Arsenić.

Za najbolju ilustratorku na ovogodišnjem Festivalu ilustracije, proglašena je španska ilustratorka Nuppita Pittman, koja je dobitnik Grand Prix -a, najvećeg festivalskog priznanja za sveukupan rad, originalnost i svežinu izraza.

Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija, održan je i Bazar ilustracija, gde su mladi autori dobili priliku da potpuno besplatno izlože i prodaju svoje ilustracije, kao i upotrebne predmete sa ilustracijama (odeća, nakit, keramika…).

Zahvaljujući generalnom pokrovitelju Festivala, Banci Poštanska štedionica, organizovane su besplatne radionice crtanja i ilustracije za decu, sa mladim i talentovanim umetnicima, ali i promocija dve ilustrovane knjige za decu u izdavaštvu DexyCo, uz uživo čitanje najlepših ilustrovanih knjiga za decu.

Na zatvaranju Festivala u nedelju 25. jula u 20 časova, takođe ispred Paviljona Cvijete Zuzorić, generalni pokrovitelj Banka Poštanska štedionica, dodelio i specijalnu vrednosnu nagradu za najbolju ilustraciju na temu “Više dece, više radosti”, koja je izabrana od radova pristiglih na konkurs povodom velikog jubileja Banke - 100 godina postojanja, koji Banka Poštanska štedionica slavi. Nagrada je pripala Anđeli Đurašković ilustratorki iz Srbije.

Festival je zatvoren u nedelju 25. jula u 20 časova velikim partijem uz muziku Dua Cavatina - gitare i vino, u čast pobednika!