Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

OD SADA ILUSTROFEST ONLINE KUPOVINA

PRVI FESTIVAL
ILUSTRACIJE
ILUSTROFEST

Prvi festival ilustracije Ilustrofest bio je održan od 23. do 31. maja 2019. godine u Beogradu na Kalemegdanu kao jedinstveni festival posvećen ilustraciji, mesto okupljanja i kreativne razmene ideja i projekata iz oblasti vizuelnih komunikacija, promocije ilustratorske scene Srbije ali i pro-mocije svetske ilustratorske scene našoj publici i umetnicima. U okviru Festivala upriličena je velika međunarodna izložba najboljih ilustracija 80 ilustratora iz celog sveta (izabranih na međunarodnom konkursu), Bazar ilustracije na kome su mladi umetnici dobili priliku da potpuno besplatno izlože i prodaju svoje ilustracije i primenjene predmete sa ilustracijama, stručna tribina za umetnike i niz besplatnih radionica za decu na temu ilustrovanja dečjih karaktera i igračaka.


Konkurs

Prema pravilniku na Festivalu mogu izlagati ilustracije namenjene knjigama, magazinima (štampanim i on-line), ilustracije u dizajnu i advertising industriji, objavljeni i neobjavljeni radovi koji se tiču društveno-korisnih projekata. Stručni žiri činili su najeminentniji stručnjaci iz oblasti vizuelnih umetnosti: Jugoslav Vlahović, ilustrator i karikaturista, Jana Oršolić, profesorka FPU, odsek oprema knjige, Slavimir Stojanović, profesor FPU, grafički dizajner, Dušan Jovović, slikar i multimedijalni umetnik i Alina Mara Vujić, kustoškinja, Visconti Fine Art galerija, Ljubljana.

Slika sa PRVOG FESTIVALA ILUSTRACIJE Ilustrofest 2019

Na konkurs je pristiglo više od 2000 radova 220 ilustratora iz celog sveta: Amerika, Rusija, Australija, Turska, Iran, Velika Britanija, Francuska, Italija, Španija, Češka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

2019 PRVI FESTIVAL ILUSTRACIJE  slika 2
2019 ilustrofest slika 3
2019 Ilustrofest slika 4

Stručni žiri je detaljnim pregledanjem svih radova i kompleksnim procesom selekcije (prvi krug selekcija autora, drugi krug selekcija radova) izabrao 80 najboljih autora i 270 radova u 5 festivalskih kategorija koje su predstavljene publici na velikoj izložbi najboljih radova na otvorenom na Kalemegdanu.

Izložba

Velika međunarodna izložba najboljih ilustracija bila je upriličena na otvorenom na platou ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić na Kalemegdanu. Na ogromnim postamentima veličine 2m×1,3m, izložbu smo pripremili tako da obuhvati 5 tematskih celina u skladu sa 5 takmičarskih kategorija: ilustracije u knjigama, ilustracije u štampanim i on-line medijima, ilustracije u dizajnu i advertising industriji i ilustracije koje se tiču društveno angažovanih projekata. Medju 80 autora iz celog sveta čiji radovi su bili izloženi, nalaze se i neka od najznačajnijih imena srpske i evropske ilustratorske scene: Aleksa Gajić, Monika Lang, Tea Jurišić, Vanda Čižmek, Bojana Dimitrovski, Srđa Dragović, Manuel Šumberac, Mihaela Paraschivu, Nina Kavzar…

2019 slika 5 Ilustrofest prvi festival ilustracija

Stručni žiri izabrao je i nagradio najbolje radove na ovogodišnjoj izložbi: Vanda Čižmek (Hrvatska) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija knjige, Monika Lang (Srbija) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracije u medijima, Jovana Mugoša (Češka) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija u dizajnu, Anđela Janković (Srbija) i Stefan Grković (Srbija) za najbolje ilustracije u kategoriji lični i društveno-angažovani projekti. Dobitnik Grand Prix-a najveće nagrade Festivala za najboljeg ilustratora ovogodišnje selekcije je Srđa Dragović (Crna Gora) za sveukupno stvaralaštvo. U okviru ovogodišnje selekcije dodeljena je i specijalna nagrada Zadužbine Momo Kapor za najboljeg crtača na izložbi - koja je pripala ilustratorki i dizajnerki iz Beograda Jeleni Seničić.

2019 Ilustrofest slika 8
2019 slika 17
2019 Ilustrofest sika 11
2019 Ilustrofest slika 12
2019 Ilustrofest slika 15

Besplatne dečje radionice
tokom trajanja Festivala

U toku Festivala svih 10 festivalskih dana bile su upriličene besplatne radionice ilustraci-je za decu koje su držale mlade umetnice Anđela Srejić i Kristina Karaklajić. Deca od 5 do 12 godina imala su priliku da se upoznaju sa osnovama crtanja i ilustrovanja dečjih likova iz bajki i crtanih filmova ali i da oslikavaju dečje drvene igračke zajedno sa gostima ilustratorima iz zemlje i sveta koje su prikupljane i oslikavane za Dečje prihvatilište Beograd.


2019 Ilustrofest slika 23
2019 Ilustrofest slika 19
2019 Ilustrofestival slika 20

Tribina za umetnike

U okviru Festivala bila je upriličena i stručna tribina na temu “Savremena ilustracija -iskustva iz prakse iz regiona”, za naše mlade umetnike. Govornici na tribini koju je moderirao predsednik ovogodišnjeg žirija Slavimir Stojanović bili su ilustratori iz celog regiona: Alja Horvat i Tea Kralj iz Slovenije, Vanda Čizmek i Davor Shunk iz Hrvatske, Anđela Janković iz Srbije i Srđa Dragović iz Crne Gore. Mladi ilustratori imali su priliku da od kolega iz zemlje i regije čuju kako funkcioniše ilustratorska scena u regionu, putevima dolaska do ideja od prvih skica, različitim pristupima ilustratorskom poslu u radu na knjigama u izdavačkoj industriji, kao i radu na komercijalnim i umetničkim projektima u oblastima dizajn i advertising. Pored stručnih saveta i iskustva, govorilo se i o značaju umrežavanja tržišta regiona kao i internet platformi koju je Ilustrofest inicirao koja ima za cilj da omogući umetnicima da izlažu i prodaju svoje radove putem inter-neta kroz stvaranje on-line umetničke galerije koja bi bila aktivna tokom cele godine u okviru sajta Festivala i koja bi nastavila da tokom cele godine promoviše ilustratorsku struku i umetnike i pomaže u valorizaciji radova i plasmanu na svetsko tržište.