Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

OD SADA ILUSTROFEST ONLINE KUPOVINA

DRUGI FESTIVAL
ILUSTRACIJE
ILUSTROFEST

Drugi Festival ilustracije - Ilustrofest održan je na Beogradskoj tvrdjavi od 25. do 30. juna, u organizaciji Aha magazina i pod generalnim pokroviteljstvom Banke Poštanska Štedionica. Partneri ovogodišnjeg Festivala su Beogradska tvrđava, JKP Pijace i Visconti Fine Art Galerija. Na konkurs za učešće na ovogodišnjem Festivalu ilustracije pristiglo je 480 prijava umetnika iz celog sveta a stručni žiri u sastavu: Srđa Dragović , Monika Lang, Vanda Čižmek i Hana Stupica odabrali su 80 umetnika iz 12 zemalja koji su bili predstavljeni na velikoj međunarodnoj izložbi ilustracija u 5 takmičarskih kategorija.

Nagrada za najbolje ilustracije knjige pripala je ilustratorkama iz Slovenije Tamari Rimele i Brigiti Klajnšek za ilustracije za knjigu “One hundred facts about Prekmurje”. U kategoriji ilustracije u magazinima (štampanim i online) nagrada je pripala Mijatu Mijatoviću iz Srbije za ilustraciju “Konstantinovo raskršće”. Nagrada za najbolju ilustraciju u oblasti dizajna i advertising industrije pripala je Andreju Julheru za dizajn omota CD grupe Dol. Za najbolju ilustraciju u oblasti društveno- odgovornih projekata izabrana je ilustracija Milice Golubović (Srbija) rađena za naslovnu stranu časopisa Lice ulice. U najvećoj konkurenciji u kategoriji ličnih i neobjavljenih projekata prva nagrada pripala je ilustratorki iz Severne Makedonije Nikolikj Mateji.

Za najboljeg ilustratora na ovogodišnjem Festivalu ilustracije jednoglasno je proglašen srpski ilustrator Miloš Desko Ćosović koji je dobitnik Grand Prix -a, najvećeg festivalskog priznanja za sveukupan rad, originalnost i svežinu izraza.

Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija u toku Festivala održan je i Bazar ilustracija gde su mladi autori dobili priliku da potpuno besplatno izlože i prodaju svoje ilustracije kao i upotrebne predmete sa ilustracijama.

U okviru pratećeg programa Festivala upriličena je i stručna tribina za umetnike a zahvaljujući generalnom pokrovitelju Festivala Banci Poštanska štedionica tokom vikenda održane su besplatne radionice ilustracije za decu, sa porukom da umetnost nije samo privilegija umetnika već treba da bude dostupna svima od najranijih dana.

Na zatvaranju Festivala generalni pokrovitelj Banka Poštanska štedionica dodelila je i specijalnu vrednosnu nagradu za najbolju ilustraciju na temu “Neprolazne vrednosti” Nebojši Cvetkoviću za najbolji rad od radova pristiglih na konkurs povodom velikog jubileja Banke - 100 godina postojanja koji Banka Poštanska štedionica.